Help mee de scholekster een plek te geven in de stad

Help mee de scholekster een plek te geven in de stad

Over het project

Over het project

Steeds vaker kom je de scholekster tegen in de stad! Ze komen daar om te broeden op platte daken. Dat is bijzonder omdat je ze in de wad-en weidegebieden van Nederland juist steeds minder vaak ziet. Waarschijnlijk kiest de scholekster voor de stad omdat daar broeden vaker tot succes leidt, maar zeker weten doen we dat niet.

Met dit project kunnen we samen de scholekster een handje helpen. We kunnen de door jou ingevulde gegevens over de nesten gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kunnen de kuikens in de stad tegen allerlei problemen aanlopen en geven we je hier tips om ze te helpen.

Lees meer Doe je mee?
Doe mee

Doe mee

Vul hier gegevens in van het nest bij jou in de buurt, door jouw antwoorden help je de Scholekster enorm! Het is voor het onderzoek erg nuttig om waarnemingen over het nest, de eieren en jongen te ontvangen.

We krijgen de beste resultaten als je de waarnemingen van eieren en/of jongen om de paar dagen wilt invullen. Dit kan eenvoudig door gebruik te maken van de nestcode die je ontvangt. Je hoeft de nestinformatie dan niet nog een keer in te vullen!

Je kunt ook de handen uit de mouwen steken en zelf aan de slag gaan. Kijk bij de tips om te zien wat je nu al kunt doen!

Ga naar het formulier Tips

Tips om de scholekster te helpen

We kunnen de scholeksters op verschillende manieren helpen:

Tip 1

Scholeksters zijn beschermd, dus je mag de nesten niet verstoren. Voorkom dakwerkzaamheden tijdens het broedseizoen, scholeksters zijn daar erg gevoelig voor.

Tip 2

Dicht open regenpijpen af met een stukje kippengaas. Hierdoor voorkom je dat de jongen erin kunnen vallen!

Tip 3

Zorg voor beschutting en schaduw op het dak, bijvoorbeeld door het plaatsen van een pallet. De jongen kunnen eronder kruipen bij gevaar of als het heet wordt op het dak.

Tip 4

Plaats een ondiepe bak met water. Dit water kunnen de jongen gebruiken als het een langere periode erg warm en heet is.

Moeten we de scholeksterkuikens van het dak helpen?

Het eigenhandig verplaatsen van kuikens van het dak naar de grond raden wij af. De gevaren van het vallen neem je weg, maar het is erg ingewikkeld om te bepalen of de jongen er op de grond beter aan toe zijn. Dit hangt van veel verschillende factoren af, zoals hoogte van de dakrand, dakhoogte, ondergrond, voedselaanbod in de buurt en gevaren op de grond (verkeer en katten). Als je ervaringen hebt uit vorige jaren met kuikens die de val niet overleefd hebben, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Dan kunnen we samen naar een oplossing kijken. Door onderzoek naar de gegevens die je invult, krijgen wij een beter beeld van wanneer ingrijpen nuttig is.

Laatste nieuws

Al 1119 nesten aangemeld

Heb je een nest gezien dat nog niet op de kaart staat? Voeg nest toe op de kaart

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Bekijk eerst of de antwoorden hier tussen staan. Anders kun je altijd contact met ons opnemen.

 • Waarom broeden scholeksters op daken?

  Scholeksters hebben een groot aanpassingsvermogen en komen als broedvogel voor langs de kust, op het boerenland en steeds vaker in steden. Door op daken te broeden zijn ze veilig voor roofdieren. Doordat ze zelf hun jongen voeren kunnen ze die met pendelvluchten van voedsel voorzien.

 • Waar zijn de scholeksters in de winter?

  Tijdens de wintermaanden zijn ze vooral te vinden bij de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. Een klein deel brengt de winter door langs de kusten van Engeland, België en Frankrijk. 

 • Hoe oud kan een scholekster worden?

  Scholeksters zijn langlevende vogels die maar liefst 46 jaar oud kunnen worden. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 16 jaar. 

 • Waarom maken de scholeksters zoveel lawaai?

  Scholeksters besteden veel tijd aan de paarbinding en het verdedigen van het territorium tegen buurparen. Dit doen ze met een opvallende ceremonie waarbij ze veel kabaal maken.  Ook natuurlijke vijanden worden luidruchtig verjaagd. Scholeksters zijn ook ‘s nachts actief. 

Neem contact met ons op

We horen graag waar we je mee kunnen helpen. Heb je tips of vragen?
Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op.

Volg ons op:

Contact