Doe mee

Doe mee

Vul hier gegevens in van het nest bij jou in de buurt, door jouw antwoorden help je de Scholekster enorm! De gegevens uit het onderzoek gebruiken we om de soort te beschermen en te behouden voor de toekomst. Je kunt ook de handen uit de mouwen steken en zelf aan de slag gaan. Kijk bij de tips om te zien wat je nu al kunt doen!

We krijgen de beste resultaten als je de waarnemingen van eieren en/of jongen om de paar dagen wilt invullen. Dit kan eenvoudig door gebruik te maken van de nestcode die je ontvangt. Je hoeft de nestinformatie dan niet nog een keer in te vullen!

Ga naar het formulier Tips

Tips om de scholekster te helpen

Je kunt de scholeksters op verschillende manieren helpen:

Tip 1

Scholeksters zijn beschermd, dus je mag de nesten niet verstoren. Voorkom dakwerkzaamheden tijdens het broedseizoen, scholeksters zijn daar erg gevoelig voor. Ziet u dat er toch werkzaamheden worden uitgevoerd op een dak waar scholeksters broeden, meld dit dan via het contactformulier.

Tip 2

Dicht open regenpijpen af met een stukje kippengaas of een boldraadrooster. Hierdoor voorkom je dat de jongen erin kunnen vallen!

Tip 3

Zorg voor beschutting en schaduw op het dak, bijvoorbeeld door het plaatsen van een pallet, een kleine rioolbuis of een afdakje. De jongen kunnen eronder kruipen bij gevaar of als het heet wordt op het dak.

Tip 4

Plaats een ondiepe bak met water en vul deze geregeld bij. Dit water kunnen de jongen gebruiken als het een langere periode erg warm en heet is.

Tip 5

Combineer eventuele zonnepanelen zoveel mogelijk met grind en sedum rondom en laat aan één kant een broedstrook van minimaal 5 meter breedte open.

Tip 6

Soms kan het helpen om jonge scholeksters over een weg of sloot heen te zetten als ze deze barrière zelf niet kunnen nemen. Het is wel van belang dat de ouders zien waar de jongen naartoe worden gebracht, zodat zij ze kunnen volgen.

Moeten we de scholeksterkuikens van het dak helpen?

Het eigenhandig verplaatsen van kuikens van het dak naar de grond raden wij af. De gevaren van het vallen neem je weg, maar het is erg ingewikkeld om te bepalen of de jongen er op de grond beter aan toe zijn. Dit hangt van veel verschillende factoren af, zoals hoogte van de dakrand, dakhoogte, ondergrond, voedselaanbod in de buurt en gevaren op de grond (verkeer en katten). Als je ervaringen hebt uit vorige jaren met kuikens die de val niet overleefd hebben, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Dan kunnen we samen naar een oplossing kijken. Door onderzoek naar de gegevens die je invult, krijgen wij een beter beeld van wanneer ingrijpen nuttig is.

Dit kun jij ook!

Een mooi voorbeeld van wat je zelf zou kunnen doen kregen we van Fons Duisters. Maar wees voorzichtig op daken!