Over het project

Over het project

Steeds vaker kom je de scholekster tegen in de stad! Ze komen daar om te broeden op platte daken. Dat is bijzonder omdat je ze in de wad-en weidegebieden van Nederland juist steeds minder vaak ziet. Waarschijnlijk kiest de scholekster voor de stad omdat daar broeden vaker tot succes leidt, maar zeker weten doen we dat niet.

Met dit project kunnen we samen de scholekster een handje helpen. We kunnen de door jou ingevulde gegevens over de nesten gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kunnen de kuikens in de stad tegen allerlei problemen aanlopen en geven we je hier tips om ze te helpen.

Doe je mee?

Over de Scholekster Nieuws
Waarom is dit project nodig?

Helaas is de scholekster de afgelopen decennia snel in aantal afgenomen. De scholekster kan daarom wat extra hulp goed gebruiken, vooral tijdens het broedseizoen in de stad. Als een paartje eens in de drie jaar een jong groot brengt is dat voldoende om de populatie op peil te houden. Niet alle jongen worden grootgebracht omdat er bijvoorbeeld niet genoeg eten is, of omdat ze worden opgegeten. Dit is een natuurlijk proces. In de stad lopen ze echter tegen andere problemen aan. Zo verdwijnen de jongen vaak via regenpijpen in het riool of verzwakken ze door extreem hoge temperaturen op het dak door gebrek aan beschutting en water. Jij kunt helpen om dit te voorkomen, kijk snel bij de tips en doe mee!

Als je meer wilt ontdekken over de achteruitgang van de scholeksters kijk dan op www.chirpscholekster.nl. Hier is meer informatie te vinden over lopend onderzoek naar de verschillende factoren die bijdragen aan de achteruitgang van de scholekster.

Doe mee

Doe mee

Vul hier gegevens in van het nest bij jou in de buurt, door jouw antwoorden help je de Scholekster enorm! Het is voor het onderzoek erg nuttig om waarnemingen over het nest, de eieren en jongen te ontvangen.

We krijgen de beste resultaten als je de waarnemingen van eieren en/of jongen om de paar dagen wilt invullen. Dit kan eenvoudig door gebruik te maken van de nestcode die je ontvangt. Je hoeft de nestinformatie dan niet nog een keer in te vullen!

Je kunt ook de handen uit de mouwen steken en zelf aan de slag gaan. Kijk bij de tips om te zien wat je nu al kunt doen!

Ga naar het formulier Tips

Tips om de scholekster te helpen

We kunnen de scholeksters op verschillende manieren helpen:

Tip 1

Scholeksters zijn beschermd, dus je mag de nesten niet verstoren. Voorkom dakwerkzaamheden tijdens het broedseizoen, scholeksters zijn daar erg gevoelig voor.

Tip 2

Dicht open regenpijpen af met een stukje kippengaas. Hierdoor voorkom je dat de jongen erin kunnen vallen!

Tip 3

Zorg voor beschutting en schaduw op het dak, bijvoorbeeld door het plaatsen van een pallet. De jongen kunnen eronder kruipen bij gevaar of als het heet wordt op het dak.

Tip 4

Plaats een ondiepe bak met water. Dit water kunnen de jongen gebruiken als het een langere periode erg warm en heet is.

Moeten we de scholekster kuikens van het dak helpen?

Het eigenhandig verplaatsen van kuikens van het dak naar de grond raden wij af. De gevaren van het vallen neem je weg, maar het is erg ingewikkeld om te bepalen of de jongen er op de grond beter aan toe zijn. Dit hangt van veel verschillende factoren af, zoals hoogte van de dakrand, dakhoogte, ondergrond, voedselaanbod in de buurt en gevaren op de grond (verkeer en katten). Als je ervaringen hebt uit vorige jaren met kuikens die de val niet overleefd hebben, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Dan kunnen we samen naar een oplossing kijken. Door onderzoek naar de gegevens die je invult, krijgen wij een beter beeld van wanneer ingrijpen nuttig is.