Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Bekijk eerst of het antwoord hier tussen staat.
Anders kun je altijd contact met ons opnemen.

 • Waarom broeden scholeksters op daken?

  Scholeksters hebben een groot aanpassingsvermogen en komen als broedvogel voor langs de kust, op het boerenland en steeds vaker in steden. Door op daken te broeden zijn ze veilig voor roofdieren. Doordat ze zelf hun jongen voeren kunnen ze die met pendelvluchten van voedsel voorzien.

 • Waar zijn de scholeksters in de winter?

  Tijdens de wintermaanden zijn ze vooral te vinden bij de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. Een klein deel brengt de winter door langs de kusten van Engeland, België en Frankrijk. 

 • Hoe oud kan een scholekster worden?

  Scholeksters zijn langlevende vogels die maar liefst 46 jaar oud kunnen worden. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 16 jaar. 

 • Waarom maken de scholeksters zoveel lawaai?

  Scholeksters besteden veel tijd aan de paarbinding en het verdedigen van het territorium tegen buurparen. Dit doen ze met een opvallende ceremonie waarbij ze veel kabaal maken.  Ook natuurlijke vijanden worden luidruchtig verjaagd. Scholeksters zijn ook ‘s nachts actief. 

 • Zijn het steeds dezelfde scholekster die op het dak broeden?

  Waarschijnlijk wel. Scholeksterpaartjes zijn trouw aan elkaar en aan de broedplek. Omdat ze oud worden kunnen ze vele jaren achter elkaar dezelfde plek bezetten. Slechte broedresultaten kunnen uitdraaien op een “echtscheiding” ook kan er uiteraard een vogel sterven. Vaak wordt de plek dan ingenomen door een andere scholekster.

 • Waarom pikken ze steeds tegen het raam?

  De vogel ziet zijn eigen spiegelbeeld en denkt dat het een ander is. Scholeksters zijn erg territoriaal en proberen de indringer te verjagen.

 • De jongen zijn van het dak gesprongen, wat te doen?

  In principe hoef je niets te doen, de oudervogels zullen ze naar een veilige plek lokken. De ouders houden contact met de jongen en zijn soms even afwezig, de jongen raken niet “verweesd”. Soms lopen ze een klein beetje mank als gevolg van de val, meestal herstelt het pootje vanzelf. Alleen als een vogel bijna niet meer kan lopen of een gebroken vleugel heeft  is het raadzaam de Dierenambulance te bellen. Houd je kat binnenshuis!

Neem contact met ons op

We horen graag waar we je mee kunnen helpen. Heb je tips of vragen?
Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op.

Volg ons op:

Contact