Op pad met Vroege Vogels

Op pad met Vroege Vogels

Op 5 maart was Vroege Vogels op pad met Rafael Martig om de resultaten van het eerste jaar scholeksterophetdak.nl te bespreken. Op het dak in Zoetermeer waar afgelopen jaar de eerste jongen uit het ei kwamen werden we hartelijk ontvangen door de melders.

Uit de eerste gegevens kunnen we concluderen dat inmiddels al 15-20% van de populatie scholeksters op een dak broedt. Dus de trend die we al vermoedden is nu ook met cijfers bevestigd. De onderzoeksresultaten lijken verder aan te geven dat de hoogte van de dakrand, de valhoogte en de mogelijkheid tot schuilen op het dak bepalende factoren zijn voor het uiteindelijke broedsucces. Dat geldt ook voor de beschikbaarheid van water, zeker als het lang warm en droog is in het voorjaar. De komende weken komen er meer details op de website.

Het dak in Zoetermeer is direct weer klaargemaakt voor het nieuwe broedseizoen. Er zijn pallets neergelegd waar straks de kuikens onder kunnen schuilen bij gevaar van roofvogels en meeuwen. Een bak met water staat al weer klaar voor als het warm en droog wordt op het dak. Zou het net als vorig jaar weer lukken om drie jongen vliegvlug te krijgen?

Luister hier het interview terug.