De scholekster heeft een voorkeur voor een grinddak

De scholekster heeft een voorkeur voor een grinddak

Afgelopen jaar heeft Anoek Brugman, master student “Forest and Nature Conservation” aan de Wageningen Universiteit, de data van scholeksterophetdak.nl geanalyseerd. Hierbij deelt ze de belangrijkste resultaten van haar onderzoek.

“Omdat er landelijk gezien nog niet heel veel bekend is over de stedelijke populatie heb ik afgelopen winter voor mijn master thesis een data-analyse uitgevoerd waarbij ik keek naar de selectie van een nestlocatie en het broedsucces hiervan. Hierbij heb ik gekeken op welke plekken scholeksters voorkomen en waarom ze juist deze plekken selecteren om te broeden. Daarnaast heb ik gekeken naar het broedsucces over de afgelopen twee broedseizoenen (2019/2020) en probeerde ik er achter te komen welke nest-, dak- of omgevingsfactoren van belang zijn voor het grootbrengen van vliegvlugge jongen (=definitie broedsucces).

Uit mijn resultaten bleek dat voor het kiezen van een goede nestlocatie: hoogte en materiaal van het dak,  afstand tot een dichtstbijzijnde weg, afstand tot de stadsrand, bedekking van gras, gebouwen en wegen rondom de nestlocatie belangrijke factoren zijn. Voor het grootbrengen van vliegvlugge jongen waren het geluidsniveau, bedekking van wegen en de aanwezigheid van water op het dak belangrijke factoren.

Met andere woorden houdt dit in dat de ideale nestlocatie verder weg van stadscentra ligt met minder gebouwen en geluid, maar wel met veel gras rondom de nestlocatie en grind als dak materiaal waarop aanwezigheid is van water voor verkoeling. 

Het ideale dak voor een nestlocatie bestaat uit een plat dak tussen de 2 en 10 meter hoog, met grind als dak materiaal, de aanwezigheid van een dakrand, water & genoeg beschutting en schaduw. 

Als u een nest in uw omgeving hebt kun u dit doorgeven via scholeksterophetdak.nl, let op het zo goed mogelijk invullen van de informatie en geef vooral aan of het nest uiteindelijk jongen heeft grootgebracht of dat de jongen het helaas om een of andere reden niet hebben gered.

Daarnaast nog wat handige tips waarmee u de scholeksters van uw opgegeven nest een beetje extra kunt helpen: Plaats een bak met water op het dak als dit afwezig is (bij warm weer). Heeft u scholeksters zien rondvliegen in uw buurt maar is er geen grind dak, plaats dan een grote pan met grind op het platte dak. Neem deze maatregelen altijd voorzichtig zonder het nest te verstoren!”