De eerste eieren zijn gevonden!

De eerste eieren zijn gevonden!

De eerste scholekster op het dak heeft eieren gelegd!
Tussen het grind verscholen liggen drie eieren perfect gecamoufleerd in een nestkom. Het eerste nest van 2019 is op een rustig industrieterrein in Emmen gevonden door Roelof Mennink.

 

Het aantal nesten zal de komende weken snel toenemen. De afgelopen maand zijn door het hele land de scholeksters teruggekeerd naar hun territoria. Elk jaar zitten er ook weer jonge vogels tussen die proberen een plekje te veroveren. Dit kan met veel kabaal gepaard gaan, het kenmerkende “te-pieten”. Nu de grenzen van de territoria bepaald zijn en het mannetje een nestkom gevormd heeft, begint het vrouwtje met de eileg.

Scholeksters leggen elke dag één ei tot het nest, met gemiddeld 3 eieren, compleet is. Zodra het laatste ei gelegd is wordt er begonnen met broeden. Ze wachten hierop zodat de ontwikkeling van de kuikens op het zelfde moment begint. Dit betekent namelijk dat ze ook tegelijkertijd uitkomen. Wel zo handig, aangezien de pasgeboren kuikens direct het nest verlaten en op pad gaan. Ze zijn dan nog wel afhankelijk van de ouders, die blijven de jongen nog zo’n vier weken voeren.

We zijn erg benieuwd hoe het dit nest vergaat en of het ook de eerste jonge scholeksters oplevert!
Heb jij ook een nest met eieren gezien? Geef het door!

Geef een nest door